Liedboekzettingen.nl

Zoals de één graag kruiswoordpuzzels oplost en de ander wel eens een computerspelletje speelt, zo doet het mij genoegen om op vrije momenten koraalzettingen te schrijven. Als organist word je immers iedere zondag bij het spelen van liedzettingen bepaald. Ik beschouw het als een kerkmuzikale taak om hierin afwisseling aan te brengen teneinde daardoor sleur in de gemeentezang te voorkomen.

liedboekzettingen.jpgEr zijn veel goede koraalbundels in omloop (ook veel slechte trouwens) maar de meeste bieden doorgaans alleen maar sopraanzettingen, dat zijn zettingen waarbij de melodie in de sopraanstem ligt. Nu is het juist zo aardig om de cantus firmus (zoals we de melodiestem deftig noemen) ook eens in de tenor of in de alt te leggen. Bij liederen die voor mensen onbekend zijn is dat niet altijd praktisch maar als de melodie redelijk bekend is levert zo'n andere aanpak een fleurige manier van begeleiden op waarbij de zingende gemeente zich als het ware onderdeel voelt in de meerstemmigheid. Voor mensen in de kerk is het aantrekkelijk om bij het spelen van meerdere coupletten van één lied, de zettingen af te wisselen. Luisteraars vangen daarvan meer op dan we wel eens denken.

In de loop der jaren heb ik zowel van de psalmen als ook van een heel aantal gezangen vierstemmige zettingen gemaakt. Na de verschijning van het nieuwe liedboek in 2013 heb ik me aan het karwei gezet om al het oude materiaal om te redigeren naar de indeling van het nieuwe liedboek en heb ik die reeks aangevuld met nieuwe zettingen bij het tot dusver onbekende liedmateriaal. Die klus is aardig uit de hand gelopen want met hulp van anderen is dat allemaal verzameld in een database en op het wereldwijde web gezet. De geplaatste files kunnen alle gedownload worden. Naast de PDF's van de zettingen zijn ook de door mij gemaakte orgelopnamen van de zettingen te beluisteren. Als extra service kunnen tegenwoordig ook organisten die zich van Klavarskribo bedienen  inloggen omdat het meeste materiaal inmiddels ook voor hen toegankelijk is. De laatste stand is dat zowel van het nieuwe liedboek als van het vorige (rode) liedboek vrijwel alles op de site te vinden is. Collega's met interesse voor deze harmonisaties worden uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen op www.liedboekzettingen.nl  en  hieruit iets te spelen. Daarin worden zij voorgegaan door honderden collega's uit binnen- en buitenland die met elkaar bijdragen aan een verrassend groot aantal hits per maand.  

De activiteiten op het gebied van liedboekzettingen zijn sinds 2017 om organisatorische redenen ondergebracht in een nieuw opgerichte stichting. Zie daarvoor op Stichting Liedboekzettingen.nl