Vijftig jaar organist

Op 1 maart 2016 was het precies 50 jaar geleden dat ik mijn eerste orgelbaan aanvaardde. Dat was in de gereformeerde Vredekerk aan de Maartensdijklaan in Den Haag-Escamp. Later ben ik  organist geweest aan de Vredeskapel (Malakkastraat), de Laakkerk (Isingstraat) en de Bethelkerk (Händellaan). Tussen 1978 en 2016 bespeelde ik als secundus het orgel in de Abdijkerk van Loosduinen naast hoofdorganist Vincent Hildebrandt. Sindsdien val ik nog een enkele keer in. 

abdijkerk 11 juni met Hans B..jpgTer wille van die vijftig jaar werd mij op initiatief van mijn zittende collega,  de kerkrentmeesters en de Arie Molenkamp Stichting  op 11 juni 2016 in de Abdijkerk een feestelijke  middag aangeboden waarin op die vijftig jaar organistschap werd teruggekeken. Het orgel werd tijdens die bijeenkomst bespeeld door Vincent Hildebrandt, Gijsbert Kok en Dirk Out. Na afloop kregen de bezoekers van die middag een document mee waarin door mij het één en ander over die vijftig jaar was opgeschreven. 

Het werd een grandioze middag waarin allerlei complimenten door de kerkruimte buitelden. Dirk en Gijsbert gaven het orgel vleugels en de samengestroomde groep vrienden zong onder leiding van vriend en collega Vincent Hildebrandt het hoogste lied.  Kerkrentmeester Hans Bergwerff verrastte mij met het Draaginsigne in Goud met Briljant' (de hoogste onderscheiding van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de PKN) voor het 'zeer trouw vervullen van de functie van organist gedurende meer dan vijftig jaar'. En of dat al niet genoeg was verscheen korte tijd later wethouder Joris Wijsmuller die na een toespraak waarbij mijn oren kleurden mij namens burgemeester en wethouders de Haagse Stadspenning uitreikte voor al mijn activiteiten tijdens de afgelopen 50 jaar voor de promotie van het Haags cultureel erfgoed. Als kers op mijn toetje reikte Vincent Hildebrandt mij vervolgens een haast niet te tillen boekwerk aan: een Liber Amicorum waarin maar liefst 67 vrienden op geestige wijze verwoord hadden hoe ze na al die jaren tegen mij aankeken. Na afloop hebben we tijdens een geanimeerde receptie de felicitaties van alle aanwezigen in ontvangst mogen nemen. Onze drankvoorraad werd hierdoor belangrijk opgehoogd.

Het is een dag geworden met een gouden randje dabdijkerk 11 juni.jpgie we dankbaar over ons heen hebben laten komen.

Op de foto's een tweetal impressies. Op de linker foto kijken kerkrentmeester Hans Bergwerff en ik nieuwgierig naar het zojuist aangeboden draaginsigne. Rechts ziet u Marian en mij temidden van de aanwezigen.