Uitgeverij Het Westen

Onder de paraplu van 'Uitgeverij Het Westen' heb ik een heel stel jaren mijn activiteiten ondergebracht die te maken hadden met het schrijven en uitgeven van boekjes over de stad Den Haag. Vroeger draaide de exploitatie van de boekjes mee in de administratie van onze supermarkt, later werd die ondergebracht in een voor dat doel opgerichte onderneming die onder genoemde naam stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel In Den Haag. Omdat ik geen nieuwe uitgaven meer overweeg werd die onderneming met ingang van 2013 weer opgeheven.

Het uitgeven van boekjes vond zijn oorsprong in de activiteiten van onze buurtsupermarkt op het Abrikozenplein waar wij naar nieuwe middelen zochten om klanten in de winkel te krijgen. Altijd al een beetje schrijverig van aard begon ik op onze weekfolder verhaaltjes te plaatsen over de buurt van vroeger, compleet met wat fotootjes erbij die we van die en gene kregen toegestopt. Niet lang daarna, op een goede dag, meldde een klant zich aan onze kassa die vertelde veel fotomateriaal over de buurt te hebben. Dat was de heer John Knaud die over de gaven én het materiaal bleek te beschikken om datgene wat ik zelf begonnen was  op een veel professioneler manier te vervolgen. Het bleek een schot in de roos.

Onze klanten lagen achter hun brievenbus te wachten op telkens een nieuwe aflevering van de weekfolder. Daarbij interesseerde het hen niet of de Omo die week in de reclame was maar wel waren ze maar al te nieuwsgierig naar het vervolg van Knauds pennenvruchten. Behalve dat het fotomateriaal boeiend was, beschikte Knaud ook over een levendig schrijftalent. Na een dikke twintig afleveringen werd daarom afgesproken om de folderverhaaltjes te bundelen in een boekje dat we 'Het Wilde Westen' hebben genoemd. Inmiddels dertig jaar na dato en vele herdrukken verder blijkt dit boekje nog steeds in een behoefte te voorzien. 'Het Wilde Westen'  was de aanloop naar een serie van in totaal zeven boekjes waarvan vier door mij zelf werden geschreven.

Van al de boekjes over de buurt is op dit moment nog maar één titel beschikbaar. Dat betreft het boekje 'De Wijk Bohemen' een door mij geschreven werkje over de geschiedenis van de wijk waarin ik woon. Als u interesse hebt kunt u me een e-mail sturen.