Onze zaak

Gedurende een periode van ongeveer veertig jaar hebben we de ontwikkeling van de handel in levensmiddelen  in Nederland op de voet gevolgd. Dit was het gevolg van het feit dat we in 1944 vlak achter een kruidenierswinkel geboren werden en vervolgens zelf het vak van ondernemer in levensmiddelen zijn gaan uitoefenen. Dat deden we tot 1997 maar ook daarna zijn we (o.m. als columnist van Distrifood) ons nog een tijd met de branche blijven bemoeien.

Het bedrijf dat mijn vader in de oorlog exploiteerde op het Abrikozenplein was tien jaar eerder geopend in een nieuwe woonwijk. Daarvoor hadden zijn ouders reeds vanaf het begin van de twintigste eeuw een kruidenierswinkel op de (Oude) Haagweg 691. Het pand is er nog steeds. De verdere geschiedenis gaat terug tot op 1852, het jaar waarin overgrootvader Hendrik Lemckert een weduwe met een winkeltje trouwde dat gevestigd was in het centrum van Loosduinen.

Terug naar onze eigen zaak: Als kind werd ik bij het bedrijf van mijn vader betrokken, verdiende er als jongen een zakcentje bij en kwam er na de Mulo in 1961 werken. In 1966 werd ik firmant in het bedrijf en in 1968 eigenaar. Dat was ook het jaar waarin we trouwden. Marian is vanaf de dag van ons huwelijk mee gaan draaien en is dat blijven doen tot op het moment dat we de zaak overdroegen aan onze opvolger .

In de ruim 29 jaar dat we als zelfstandig supermarktondernemer ons brood hebben verdiend hebben we heel de na-oorlogse ontwikkeling binnen dat vak meebeleefd. Vanuit de beperkingen van de beetje saaie kruidenierswinkeltjes van de jaren vijftig zijn we stap voor stap toegegroeid naar een volledig geoutilleerde supermarkt met daarin opgenomen het complete versassortiment. Jarenlang hebben we daardoor een sterke groei beleefd waarin steeds hogere omzetten ons een enorme motivatie bezorgden. Dat wil niet zeggen dat alles vanzelf ging want ondanks die structurele groei hebben we ook regelmatig te maken gehad met allerlei conjucturele dipjes en de opkomst van veel concurrentie. Op de foto een impressie van ons bedrijf zoals dat er rond 1970 bijstond.

 

foto lemckert meer waarde.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over de periode van onze onderneming zou een boek te schrijven zijn. Misschien doen we dat ook nog wel eens want al die jaren hebben een ongelooflijk boeiend bestaan opgeleverd dat we nooit hadden willen ruilen voor iets anders. Het is aardig voor ons om te weten dat al onze drie winkels nog steeds als supermarkt functioneren. Op het Abrikozenplein neemt Ben van Andel nog steeds tot grote tevredenheid van zijn klanten de diensten waar. Het pand in Vlaardingen herbergt inmiddels een Lidl en op Ursulaland is nu een mooie Coop supermarkt te vinden.