Weigeren

Datum: maandag 18 december 2006

In de tijd dat vaders nog invloed hadden op de partnerkeuze van hun dochter kon het nog wel eens gebeuren dat de hand werd geweigerd als bekend was dat de huwelijkskandidaat een reputatie had als drinkebroer. ‘Drank' is een algemeen aanvaard maatschappelijk probleem waaraan wij ons niet graag wensen over te leveren. Te beklagen waren daarom vroeger de politieagenten die onze regels bewaakten: In de tijd van vòòr de blaaspijp werden ze soms verplicht om zich door gewantrouwde chauffeurs in het gezicht te laten blazen. Het lijkt mij geen lolletje om de al of niet bedorven adem van etende en zwetende mensen te moeten beoordelen.

Je hoeft maar eens in een volle tram te zitten of in een uitverkochte bioscoop, om er achter te komen dat veel mensen eerder op de dag reeds lustig aan het kelkje geroken hebben. Cafébezoekers die 's middags reeds een paar biertjes achteroverslaan vergeten nogal eens dat de walm die daarna om hen heen hangt, niet altijd even smakelijk is. De man die in de trein mijn kaartje knipt, houdt zich netjes aan de regels door tijdens zijn werk niet te roken. Maar omdat hij enkele minuten geleden nog een peuk uitdrukte, stinkt hij als een volle asbak.
Knoflook zal ongetwijfeld gezond zijn maar laat een zeer onaangename geur rond de gebruiker achter. Toen mij laatst tegen mijn wil in zo'n portie teentjes bleek toegediend, heb ik me twee dagen achtereen hartgrondig lopen generen.

Ook aan de persoonlijke hygiëne ontbreekt nog wel eens iets. Zweetsokken en permanente transpiratiegeur kunnen een ramp zijn voor mensen in de omgeving.
Uit ervaring weet ik dat je, als je zoiets bespreekbaar wilt maken, zelden de goede woorden vindt. Meestal zijn aangesprokenen een aantal dagen aangebrand. Dat is dan jammer maar je bent dan wél van de bedorven geurtjes af.
Omgekeerd is ook weer niet goed: After Shave kan heel lekker ruiken maar o wee als de fles uitschiet. Sommige dames sprenkelen ook zo royaal met hun parfum dat ze de lelietjes van dalen permanent als een wolk om zich heen dragen. Als je drie dagen later het kopje gebruikt waaruit zij eerder dronken, kom je die lelietjes weer tegen.

Wie wel eens in een file staat weet dat rondreizende mannen zich achter het stuur vaak scheren of hun haren kammen. Daarna gaan ze gedreven aan de slag om de inhoud van hun beide neusgaten punctueel via de punten van hun vingers op de automat te deponeren. Als het laatste korreltje losgepeuterd en alle beschikbare oorsmeer aan hun broekspijpen is afgeveegd, trekken zij hun das recht en bereiden zich vol goede moed voor op het eerste bezoek dat zij die dag zullen afleggen.

Als u ‘s morgens zo'n uit de file komende kerel op uw weg krijgt , doet u er goed aan eerst zijn neus te inspecteren voordat u hem volgens de etiquette tegemoet treedt. Je hoeft nog geen pietepeut te zijn om een notoire neuspeuteraar op zo'n moment beleefd doch beslist de hand te weigeren.