Druk

Datum: maandag 28 mei 2007

Veel mensen willen je doen geloven dat ze het vreselijk druk hebben. Daar zijn van die standaard uitdrukkingen voor. ‘Druk, druk, druk' zeggen ze dan tegen de anderen die ook al zo bezet zijn. Heel hun gedrag is op hun overbelaste leven ingesteld. Er is 's morgens geen tijd om te ontbijten, er moet in de trein zo nodig nog gewerkt worden en 's avonds speelt Albert Heijn voor kok. Op het spoor tussen Utrecht en Den Haag worden dikke mappen tevoorschijn gehaald of komen dure laptops te voorschijn waarop zo nodig dat ene briefje moet worden getikt waarvoor ze kennelijk overdag de tijd niet krijgen. De manische drang om op ogenschijnlijk overgeschoten momenten toch vooral nog iets te presteren, werkt bij mij altijd een beetje op de lachspieren. Het lijkt het treurig gevolg van een toestand die we elkaar aanpraten. Het is namelijk helemaal niet zo dat de meesten van ons het zo druk hebben. Het omgekeerde is het geval. Veel Nederlanders denken dat ze het vreselijk druk hebben maar vervelen zich in werkelijkheid te pletter.

Het zogenaamde ‘druk zijn' is een reactie op het feit dat we de leegheid in ons bestaan maskeren door geforceerd naar activiteit te zoeken. Op het werk verbloemen we onze besluiteloosheid door urenlang te vergaderen of dikke rapporten te schrijven. In de kerk wenden we de frustratie van ons af door maandenlang bezig te zijn met beleidsplannen.Thuis laten we ons meesleuren in de maalstroom van een trits burgerlijke maar tijdrovende gewoonten die alle met elkaar gemeen hebben dat ze ons afleiden van de dingen die er wérkelijk toe doen in het leven. Heel onze op entertainment en consumptie gerichte maatschappij is er op uit om ons af te houden van de wezenlijke zaken. Voor je het weet leid je een volkomen geconditioneerd bestaan, een leven dat slaafs de burgerlijke moraal volgt. Ik vermoed dat het gevoel van drukzijn ontstaat omdat we al die rim ram natuurlijk helemaal niet leuk vinden. De enige onderbreking vormen onze verre vakanties, een bezigheid waarmee we het in onze schaarse vrije tijd natuurlijk ook weer erg druk hebben.

Tegelijkertijd zijn het ook vaak die vakanties die soms het inzicht opleveren dat het misschien wel de moeite waard is om zo'n quasi druk bestaan in te ruilen voor een beter leven. Dat is het leven waarin je het ook druk hebt maar waarin altijd ruimte is voor iets nieuws, iets verrijkends. Waarom zou dat ook niet iets  leukers mogen zijn? Binnen een leven van creativiteit en originaliteit valt de shit vanzelf af, daar heb je immers geen tijd meer voor ?

Onlangs nog accepteerde een kennis van me, die een druk bezet man is met een belangrijke baan, een bestuursfunctie die hem zeker acht uur per week gaat kosten. Dat lijkt gekkenwerk en toch geef ik hem gelijk. Het zal waarschijnlijk voor hem betekenen dat hij acht uur plichtplegingen en kuddedier-zijn zal mogen inruilen voor zaken die hem écht aan 't hart liggen. Veel Nederlanders zouden dat ook wel willen maar krijgen of nemen die kans niet. Gezegend is de man die zonder hulp van de nationale pretindustrie op de plek waar hij woont en leeft van zijn werk tevens zijn hobby maakt.