Tweede paasdag

Datum: maandag 09 april 2007

Twee feestdagen, zoals met Pasen, worden voor velen bewust of onbewust als een cadeautje beschouwd. Een brok vrije tijd die je zomaar krijgt. Zelfs in een ontkerstend land als Nederland zijn we nog wel met elkaar eens dat er tijdens Kerst, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren niet gewerkt hoeft te worden. Zo'n geschenk blijkt een enorme uitstraling te hebben in de richting van de recreatieindustrie. Stacaravans worden weer ingericht en er wordt tijdens deze dagen er weer volop opuitgetrokken. Ook al hangen de ijspegels nog in de bomen: paashaasjes en eieren behoren bij een ontluikende lente en dat willen we weten ook.
Hoewel wel beweerd wordt dat het fenomeen van de tweede feestdag een typisch Nederlands verschijnsel is, blijkt ook in de ons omringende landen ook pas op de plaats te worden gehouden op dit soort dagen. Duitsland en Frankrijk noemen ze, net als bij ons, als officiële feestdag. In Engeland is men weliswaar iets minder strikt in de leer vanwege de aldaar toegevoegde Bank Holidays, toch zijn op Tweede Paasdagen de banken en de postkantoren in het Verenigd Koninkrijk gesloten. Als ik lieg, lieg ik in commissie. Een zeer net ogende website vertrouwde me deze informatie toe.

Voor lang niet iedereen zijn dit soort dagen een feest. Voor hen die het wat betreft hun sociale contacten moeten hebben van het dagelijks langsvliedend verkeer, staat de tijd meestal even stil. Tenzij je op zoek bent naar een dressoir of een bak violen, tref je de winkels doorgaans dicht. Tante Pos heeft een dagje vrij en zelfs de krant slaapt een keer uit. Als je oud bent en niet meer zo verlangend naar de Efteling vrolijken al die voorbijdenderende bussen vol touristen je ook niet écht op. Als het dan met de temperatuur ook nog niet wil en je doorgaans goedwillende buren met hun kleinkinderen naar Artis zijn, wordt zo'n dag iets van je improvisatievermogen vereist om er toch iets leuks van te maken. Juist op die momenten blijkt hoe zeer we met onze omgeving een eenheid vormen.

Niet ieder beschikt over de handigheid om met zo'n dag leuk om te gaan. De ietwat matte gelaatsuitdrukking van hen die we gisteren op een te koud terrasje in Kijkduin achter een verschraald biertje zagen zitten, loog er niet om. Met de beste wil van de wereld konden we geen vreugde putten uit de aanblik van mensen die allemaal om maar wat te doen te hebben hun comfortabele woning hadden verlaten terwijl ze kou liepen te vatten in de Kijkduinse zeewind. Het assortiment voor de hand liggende bezigheden op zo'n dag schijnt beperkter te zijn dan je zou verwachten. Misschien dat dit te maken heeft met de onzekerheid die de autowegen bieden. Voor je het weet sta je een halve Paasdag in een file te wachten omdat méér mensen het idee hadden opgevat om naar de Keukenhof of naar Ikea te gaan. Anders dan Kerst, dat zich voor een belangrijk gedeelte binnenshuis afspreelt, doen de Paasdagen een zwaar beroep op ons om de al te voor de hand liggende clichés te vermijden.
Terwijl ik deze zinnen intik, is het nog vroeg. Dus nog de hele dag de tijd om nog eens goed over al deze dingen na te denken.