Klein pasen

Datum: maandag 19 maart 2007

Omdat we gistermiddag voor een erg clericale zaak in de binnenstad moesten zijn en daar wat vroeger arriveerden dan strikt noodzakelijk was, besloten we ons voor een keer maar eens over te geven aan de geneugten die het centrum van Den Haag daar biedt sinds het stadsbestuur in zijn oneindige wijsheid besloten heeft dat winkels voortaan iedere zondag open mogen zijn.
Welgemoed staken we de Grote Markt over, scheerden bij De Zwarte Ruiter rakelings langs tafeltjes waar jongelui met bier hun verlaat ontbijt wegspoelden en koersten noordwaarts de Venestraat in. Hier zou ons het ultieme genot geopenbaard worden dat vrij beschikbaar is sinds progressieve partijen in de gemeenteraad de saaie christelijke hegemonie omtrent de winkelsluitingswet doorbraken. Hier zou ons deelachtig worden wat we jarenlang vanwege steile calvinisten hadden moeten missen.

Hoe groot was echter de afknapper toen we eenmaal door de maalstroom van de bevoorrechte zondagshoppers in die parade werden meegesleurd.
Wat we aantroffen was een volkomen verloederd beeld van slenterende, vretende en vooral zich vervelende mensen. Ondanks dat ‘hippe' kledingwinkels probeerden met veel geluidsvolume dit manco te maskeren, bleken de meeste winkels leeg. Wat zich verplaatste was een matte, slechtgeklede en -geschoren massa die met een volkomen uitdrukkingloze blik op hun ongewassen tronies zich kijkend en kauwend over het plaveisel voortbewoog. Wat een vreselijke armoe !
Als suppoosten voor hun eigen winkel troffen we her en der het personeel van de winkels aan dat voor hun nicotineshot tegenwoordig -terecht- naar buiten wordt gejaagd. Dat mag voor de kwaliteit van lucht binnen die winkels uitstekend zijn, het is natuurlijk uitermate ongastvrij dat je, alvorens je zo'n winkel betreedt, eerst door een cordon verslaafde peukentrappers heen moet.
Een diep gevoel van medelijden overkwam mij. Allereerst vanwege het gebrek aan fantasie dat duizenden mensen de straat op drijft om zich al kijkend door de zondagmiddag heen te vechten, kennelijk niet in staat om iets verheveners te bedenken. Compassie ook met de ondernemers van al die winkels die om de gunst van de klant niet te verliezen zich iedere zondag door dit publiek moeten laten onteren. Het is toch niet anders dan een geestelijke vorm van prostitutie die door de overheid nog gestimuleerd wordt ook.
Enfin, ondanks dat het gisteren Zondag Laetare, Klein Pasen, was, dus geen dag om vrolijk van te worden. Als het echte Paasfeest zich straks aandient zal het nog wel weer veel drukker zijn. Ik denk dat ik die dag de stad maar mijd.