Inflatie

Datum: zaterdag 07 mei 2022

Nu de inflatie in ons land (mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne) voor velen als een gevoelige aanslag op hun budget wordt beschouwd doen kranten en andere nieuwsmedia uitvoerig verslag van hoe dat bij burgers toegaat. Energie en levensmiddelen zijn de hoofdschuldigen. Dat energie een dominant aandeel van de inflatie voor zijn rekening neemt begrijpen we allemaal. Zonder benzine kun je nog wel leven maar er is nu eenmaal geen huishouden dat 's winters overeind kan blijven zonder middelen om te kunnen douchen of het huis te verwarmen. Dat levensmiddelen in de volledige breedte ook knap knabbelen aan het gezinsbudget wil ik ook graag geloven. Alleen stoort me de manier waarop dat aan de mensen wordt verteld.
Je ontmoet dan mensen in het NOS journaal die met droge ogen beweren dat de boodschappen zo vreselijk duur geworden zijn. Zo'n opmerking wordt dan kracht bijgezet met de bewering dat ze vroeger altijd voor vijftig euro klaar waren en dat ze nu soms vijfenzestig euro afrekenen. Verhalen van dit kaliber variëren maar ze komen allemaal op hetzelfde neer. Consumenten meten uit hun blote hoofd breed uit hoe diep de inflatie wel niet toeslaat in hun persoonlijk leven. Het lijkt erop dat de mensen van het journaal dit geloven, anders zouden ze het toch niet uitzenden?
Mij zakt de broek af van dit soort journalistiek. Want de beweringen zijn nergens op gebaseerd. Inflatie kan gemeten worden door langdurig consistente vergelijkingen te maken tussen de prijzen van volstrekt gelijke consumentenbestedingen. Niet door maar wat te roeptoeteren. Geen mens koopt immers iedere week exact dezelfde boodschappen in een gelijke hoeveelheid? Daarbij moet onder ogen gezien worden dat naar schatting tachtig procent van de consumenten er zelfs geen idee van hebben aan welke zaken ze maandelijks hun salaris uitgeven. Slechts weinigen komen er toe om gedetailleerd en langdurig achtereen te noteren waaraan ze hun geld besteden. Overigens is dat een dankbaar karwei dat bijdraagt aan rust en overzicht op het financiële vlak. Maar zelfs als je precies bijhoudt hoeveel je aan specifieke zaken uitgeeft, dan nog moet je uitkijken met het vergelijken van jaarbestedingen. Een mens wijzigt immers met enige regelmaat van levensstandaard. Modetrends, vakanties, logeerpartijen, ziekte en talloze andere zaken beïnvloeden allemaal ons consumptiepatroon. Verhoogde bestedingen wijzen dus lang niet altijd op inflatie maar kunnen het gevolg zijn van een andere manier van leven. Daarvan mag je dus Zelensky of Poetin niet de schuld geven.