Liedboekzettingen.nl

Zoals de één graag kruiswoordpuzzels oplost en de ander wel eens een computerspelletje speelt, zo heb ik er aardigheid in om op vrije momenten koraalzettingen te schrijven. Als organist word je immers iedere zondag bij het spelen van liedzettingen bepaald. Ik beschouw het als een tak van sport om hierin af te wisselen teneinde daardoor sleur in de gemeentezang te voorkomen.

Er zijn veel goede koraalbundels in omloop (ook veel slechte trouwens) maar de meeste bieden alleen maar sopraanzettingen, dat zijn zettingen waarbij de melodie in de sopraanstem ligt. Nu is het juist zo aardig om de cantus firmus (zoals we de melodiestem deftig noemen) eens in de tenor of in de alt te leggen. Als liederen aan mensen onbekend zijn is dat niet altijd praktisch maar als de melodie redelijk bekend is levert dat een fleurige manier van begeleiden op waarbij de zingende gemeente zich als het ware onderdeel voelt in de meerstemmigheid. Daarnaast heeft het zijn charme om bij het spelen van meerdere coupletten van één lied, de soorten zettingen af te wisselen. Luisteraars vangen daarvan meer op dan we wel eens denken.

In de loop der jaren heb ik tijdens verloren momenten zowel van veel psalmen als ook van een heel aantal gezangen vierstemmige zettingen gemaakt. Nu er een nieuw liedboek verschenen is heb ik me aan de klus gezet om al het bestaande materiaal om te redigeren naar de indeling van het nieuwe liedboek en heb ik een reeks nieuwe zettingen geschreven bij tot dusver onbekende liederen. Bij elkaar vormt dit mijn eigen kerkmuzikale werkboek.

Met hulp van collega Vincent Hildebrandt is dat allemaal verzameld in een een  database die op het wereldwijde web te vinden is als een in drie talen benaderbare website. Naast de PDF's van de zettingen zijn ook de opnamen daarvan te beluisteren. Collega's met interesse voor dit materiaal worden uitgenodigd om eens naar deze site te kijken en eventueel hieruit iets te spelen.